Aktualności

2024-08-02

„w NATURAlnym rytmie” – Dzika kuchnia „smarowidła na chleb”

aktualności

prezentacja przygotowanych past i dodatków

To już 4 spotkanie w ramach otrzymanego eko-grantu. 1 sierpnia spotkałyśmy się u Pani Kasi w Agroturystyce Tiszyna na Rutce, gdzie  wspólnie wyczarowywałyśmy smaczne smarowidła (pasty) do chleba. Produktami numer jeden były warzywa, rośliny i kwiaty jadalne zebrane oczywiście we własnym ogródku lub na łące. Miałyśmy pomocnika w postaci robota wielofunkcyjnego, który skrócił nam czas gotowania i mieszania. Pomysły na pasty zaczerpnęłyśmy z książki „Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie”.

Wspólnymi silami przygotowałyśmy: pastę marchewkową, smarowidło z cukinii, humus z domowym tahini i rewelacyjną pastę śródziemnomorską. Wszytko podane na chlebie portugalskim (uprzednio upieczonym przez Kasię), a zapijanym pomidorowym sokiem i herbatą ziołowa z nagietka.

Było zdrowo i smacznie, kolorowo i pachnąco.