12 kwietnia 2023
Wielkanocny zając
Materiały potrzebne do wykonania pracy:
- papierowe torebki
- ścinki kartek z niszczarki do dokumentów
- jutowy sznurek
- gałązki drzew , krzewów , kłosy traw, trzcina
- barwione łupinki pistacji
- łupiny kukurydzy
- sizal
- skorupki jajek
- plastry drewna
- papierowe serwetki
- nożyczki , klej
Czas trwania:
60-90 minut
Liczba i wiek uczestników:
Liczba uczestników zajęć w zależności od ilości posiadanych materiałów , preferowany wiek 10+ (praca wymaga użycia pistoletu z klejem na gorąco oraz sprawnego posługiwania się nożyczkami).
Wykonanie:
Uczestnicy zajęć napełniają papierowe torebki ścinkami z niszczarki i przewiązują je jutowym sznurkiem tak, by otwartą część torebki ponacinać tworząc włoski zająca. Drugim sposobem na wykonanie głowy zająca jest uformowanie jej z gałązek drzew i utrwalenie kształtu przy pomocy sznurka. Tak przygotowane głowy zająca umieszczamy na plastrach drewna (można uprzednio przykleić do nich papierową serwetkę) za pomocą pistoletu z klejem. Następnie przyklejamy oczy, nos, ogonek zająca (z zabarwionych łupin pistacji lub sizalu), ząbki z makaronu oraz uszy z łupin kolb kukurydzy. Na zakończenie podstawę dekorujemy gałązkami drzew i krzewów oraz skorupkami jajek.
Dlaczego warto wykonać tę pracę?
Wielkanocny zając wykonany według opisanego pomysłu jest niebanalną świąteczną dekoracją. Warto wspomnieć, że wszystkie elementy użyte do jej przygotowania zostały pozyskane w duchu zero waste, a więc z materiałów teoretycznie bezużytecznych, takich jak drobne gałązki krzewów, łupiny pistacji, czy ścinki papieru.
X
Pracownia Orange w Łańcucie współpracuje z lokalnymi instytucjami i stowarzyszeniami m. in. z Miejską Biblioteką Publiczną, Stowarzyszeniem Oświatowym, Stowarzyszeniem Uniwersytetu Trzeciego Wieku. W pracowni odbywają się szkolenia komputerowe, konkursy, spotkania DKK oraz codzienne korzystanie z dostępu do internetu.