2025-04-07
„Busłowe łapy” – warsztaty kulinarne
aktualności

5 kwietnia 2025 r. w Pracowni Orange w Grabowcu odbyły się warsztaty pieczenia „Busłowych łap”, czyli obrzędowych drożdżowych bułeczek w kształcie łapy bociana. W tradycji prawosławnej na Podlasiu „busłowe łapy” wypiekało się w dniu święta Zwiastowania NMP, w naszej gwarze to święto Błahowieszczenie. Wg kalendarza juliańskiego przypada ono 7 kwietnia. Wierzono, że w tym dniu bociany wracające do gniazd zwiastują nie tylko nadejście wiosny , ale również zapewniają szczęście i bezpieczeństwo. Bociana uznawano za strażnika gospodarstwa toteż zabiegano, aby osiedlił się na dachu domostwa. „Busłowe łapy” miały być do tego zachętą. Uznawano bowiem, że gdzie bocian uwije gniazdo, tam szczęście i bezpieczeństwo przyniesie.
Bonusem na naszym spotkaniu były warsztaty malowania ręcznika inspirowane bielskim ręcznikiem obrzędowym.
X