2024-01-22
Bałwan wielosezonowy
Raz jest śnieg, za chwilę już go nie ma, ale bałwanka można zrobić i bez śniegu, i to wewnątrz każdej Pracowni Orange.
Jak? Potrzebne są:
- biała skarpetka,
- sypki ryż, ok. 300 g (najlepiej w papierowej torbie),
- nożyczki,
- sznurek lub gumka recepturka,
- tasiemka,
- flamaster,
- dodatki typu naklejane „oczy”, szpilki z kolorowymi łepkami + cążki (do skrócenia szpilek), guziki + klej lub igła z nitką
Jak „ulepić” bałwana?
- Białą skarpetę przecinamy na pół poniżej pięty.
- Tą część na palce napełnij ryżem i zwiąż sznurkiem, na górze.
- Kolorową tasiemką wiążemy w połowie części skarpety wypełnionej ryżem tworząc szalik i formując głowę i brzuch bałwanka.
- Z drugiego, odciętego fragmentu skarpety robimy czapkę. Można ją zrobić wywijając go na lewą stronę, skręcając jeden koniec tak jak cukierek w papierku. Następnie wywijamy z powrotem na prawą stronę i nakładamy na głowę bałwanka.
- Następnie ozdabiamy bałwanka. Jeżeli mamy guziki, to możemy je przykleić, bądź przyszyć do brzuszka bałwanka. Jeżeli mamy szpilki, to możemy je skrócić i zrobić z nich oczy i nos bałwanka. Te same części: oczy, usta, nos uśmiech, czy guziki, możemy zrobić flamastrami.
E voila! Bałwan gotowy.
X