2024-01-22

Bałwan wielosezonowy

Ikona wyzwania

Raz jest śnieg, za chwilę już go nie ma, ale bałwanka można zrobić i bez śniegu, i to wewnątrz każdej Pracowni Orange.

Jak? Potrzebne są:

  • biała skarpetka,
  • sypki ryż, ok. 300 g (najlepiej w papierowej torbie),
  • nożyczki,
  • sznurek lub gumka recepturka,
  • tasiemka,
  • flamaster,
  • dodatki typu naklejane „oczy”, szpilki z kolorowymi łepkami + cążki (do skrócenia szpilek), guziki + klej lub igła z nitką

Jak „ulepić” bałwana?

  1. Białą skarpetę przecinamy na pół poniżej pięty.
  2. Tą część na palce napełnij ryżem i zwiąż sznurkiem, na górze.
  3. Kolorową tasiemką wiążemy w połowie części skarpety wypełnionej ryżem tworząc szalik i formując głowę i brzuch bałwanka.
  4. Z drugiego, odciętego fragmentu skarpety robimy czapkę. Można ją zrobić wywijając go na lewą stronę, skręcając jeden koniec  tak jak cukierek w papierku. Następnie wywijamy z powrotem na prawą stronę i nakładamy na głowę bałwanka.
  5. Następnie ozdabiamy bałwanka. Jeżeli mamy guziki, to możemy je przykleić, bądź przyszyć do brzuszka bałwanka. Jeżeli mamy szpilki, to możemy je skrócić i zrobić z nich oczy i nos bałwanka. Te same części: oczy, usta, nos uśmiech, czy guziki, możemy zrobić flamastrami.

E voila! Bałwan gotowy.