zamknij

Drożdżowy koszyczek Wielkanocny

0

Dodano: 2018-03-27

Koszyczki są idealną ozdobą Wielkanocną mieszkania! Robilismy je w Pracowni i wygladają super! Wbrew pozorom wcale nie są takie trudne do wykonania:)

Ciasto drożdżowe:

4 szklanki mąki pszennej, 25 g drożdży, 1 szkl. mleka, jajko, pół łyżeczki soli, 1/4 szkl cukru, 4 łyzki oleju

Mąkę mieszamy z solą, robimy dołek i wsypujemy cukier, rozkruszone drożdże i pół szkl. cieplego mleka, troszkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, odstawiamy na 2 godz. do podwojenia objętości. Miskę ceramiczną odwracamy do góry dnem i obkładamy folia aluminiową i smarujemy olejem. Z ciasta robimy wałeczki i układamy na misce(musi byc parzysta liczba wałeczków). Nastepnie robimy dłuższy wałeczek i przekładamy go naprzemiennie wokoło miseczki. Smarujemy koszyczek roztrzepanym jajkiem, pieczemy w 180 stopniach ok 25 min. Rączkę koszyczka wykonujmmy splatając w warkocz 3 wałeczki. Pieczemy je ok. 10-15 min. Upieczone koszyczki zostawiamy na misce do całkowitego wystudzenia. Rączkę z koszyczkiem łączymy za pomocą wykałaczki.

Skontaktuj się z autorem