zamknij

Kulinarny piątek

0

Zapraszamy dziś o godz. 13.00 do Pracowni Orange, dziś tematem przewodnim będą jabłka. Poniżej przepis, zdamy relację, czy szarlotka smakowała :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)

  • 5 łyżek cukru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 250 g margaryny

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajko (rozmiar M)

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)

  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, margaryny (pokrojonej na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).

  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.

  3. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.

  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).

  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

 

Skontaktuj się z autorem