zamknij
W ramach naszej strony stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym
poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny
bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim
urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies.
Dowiedz się więcej
o naszej Polityce cookies.
Zapraszamy dziś o godz. 13.00 do Pracowni Orange, dziś tematem przewodnim będą jabłka. Poniżej przepis, zdamy relację, czy szarlotka smakowała :)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (300g)
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 g margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko (rozmiar M)
ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, margaryny (pokrojonej na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).