zamknij
W ramach naszej strony stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym
poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny
bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim
urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies.
Dowiedz się więcej
o naszej Polityce cookies.
Pieróg tartaczany, pazibroda i jabłczanka z ziemniakami - to tylko wybrane dania, które młodzi mieszkańcy gminy Trzydnik Duży przygotowali na warsztatach pod hasłem „e-Kuchnia” zorganizowanych przez miejscową Pracownię Orange. Swoją pracę udokumentowali na zdjęciach i filmach, które można obejrzeć w internecie.
W zajęciach wzięła udział 12-osobowa grupa młodych kucharzy, która pracowała pod kierunkiem przedstawicieli Fundacji Piąte Medium, a w roli konsultantek wystąpiły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Trzydniku Dużym. Doświadczone gospodynie nadzorowały także przyrządzanie rosołu z domowymi kluseczkami, barszczyku z botwinki, kaszy gryczanej z sosem i kilku innych potraw. Wszystkie gościły kiedyś na stołach u mieszkańców trzydnickich wsi, przepisy na nie były przekazywane z pokolenia na pokolenie, a teraz zostały spisane i... sprawdzone w praktyce.
Zgodność receptur z wykonaniem uczestników warsztatów nadzorowały - Stanisława Robak, Kazimiera Borowska i Maria Siembida, a relację filmową, zdjęciową i tekstową, łącznie z wszystkimi przepisami, można znaleźć w sieci pod adresem: przepisytrzydnik.blogspot.com.
Fot. Paweł Jusyn